Topsport en Moederschap: Navigeren door Uitdagingen en Onzekerheden

Hallo lieve volgers,

welkom bij deel 1 van mijn blogserie over Topsport en Moederschap.

De Keuze voor Moederschap Binnen de Topsport
Voor veel atleten lijkt het uitstellen van moederschap tot na hun sportcarrière de veiligste route. Voor mij was dit te risicovol. Van jongs af aan had ik altijd gedroomd om moeder te worden. Echter is mijn topsportcarrière jammer genoeg gekenmerkt door mijn blessuregevoeligheid, met als dieptepunt een eileiderontsteking voor de Olympische Spelen van 2016. Hiernaast heb ik ook symptomen van endometriose. Beide condities zorgen ervoor dat de kans op zwangerschap verminderd wordt. Dit versterkte mijn verlangen om in optimale fysieke staat een zwangerschap aan te gaan. Vandaar dat ik koos om het moederschap en mijn topsportcarrière te combineren.

Onzekerheden Tijdens mijn Zwangerschappen

In de Nederlandse topsportwereld is de ‘A-status’ een cruciaal begrip. Het is een erkenning van NOC*NSF voor atleten die tot de wereldtop behoren en geeft recht op financiële steun en bepaalde voorzieningen. Deze status wordt toegekend op basis van prestaties in grote toernooien, en het behoud ervan is essentieel voor de financiële stabiliteit van een topatleet.

Deze status kan verlengd worden wanneer je zwanger bent, echter verviel deze net voordat het lukte om zwanger te worden. Hierbij verloor ik dus mijn enige financiële stabiliteit als topsporter tijdens mijn zwangerschap.

Naast de A-status is een grote bron van inkomsten voor waarbij ik speel voor een club. Dit kan je zien als een soort freelancer contract, waarbij er geen regelingen zijn gemaakt voor eventueel zwangerschapsverlof zoals bij een vaste baan. Tijdens mijn zwangerschap vielen deze inkomsten daarom ook weg.

Het enige waar ik nog recht op had was een ZEZ-uitkering voor drie maanden, omdat ik als Zzp’er sta ingeschreven. Hierdoor heb ik mijn gehele zwangerschapsverlof moeten overbruggen met eigen spaargeld.

De Toekomst en Terugkeer

Momenteel ben ik weer volop aan het trainen en competitie aan het spelen bij mijn oude vertrouwde club in Berlijn. Ik heb ook een opstartbudget gekregen van NOC*NSF. Echter is dit budget niet genoeg en doordat ik nog steeds mijn A-status mis en veel van mijn spaargeld heb moeten gebruiken tijdens mijn zwangerschap, ben ik momenteel opzoek naar mensen en bedrijven die mij willen steunen om terug te keren in de topsport met als doel de Olympische Spelen in Parijs. Mocht je me willen helpen, kijk dan op mijn Gofundme of mail naar britteerland@hotmail.com

Zwangerschap in de topsportwereld wordt momenteel nog maar beperkt ondersteund. Ik hoop daarom door het delen van mijn ervaring, zodat het makkelijker wordt om zwangerschappen in combinatie met topsport te combineren. Daarnaast hoop ik ook moeders te inspireren door te kunnen presteren op het hoogste niveau naast het moederschap.