Topsport en Moederschap: Een Balansspel op Wereldniveau

Hallo lieve volgers,

welkom bij deel 2 van mijn blogserie over Topsport en Moederschap.

De Voorbereiding
In het beginstadium van mijn zwangerschap had ik veel vragen zoals “Tot hoe lang kan ik sporten en kan ik überhaupt wel wedstrijden spelen?”. Mijn verwachting was dat NOC*NSF of de NTTB-ervaringen en tips konden delen omtrent zwangerschap en topsport. Jammer genoeg was dit niet het geval en was ik erg op mijzelf en mijn team aangewezen om de juiste voorbereidingen te treffen voor mijn zwangerschap, bevalling en het terug kunnen komen in de topsport.

Mijn coach, Anton, heeft contact gezocht met coaches en andere atleten die dezelfde situatie hebben meegemaakt. Hierdoor ben ik in contact gekomen met een bekkenbodemfysio, en een onlineprogramma genaamd SterkHer, die specifieke trainingen aanbiedt per trimester. Uiteindelijk, ben ik door sportarts Bas Bulder behandelt die mij adviseerde om mijn hartslag tijdens het sporten bij te houden zodat ik niet te lang op mijn maximum hartslag bleef.

Vandaar dat ik besloot om geen wedstrijden te spelen met hoge inspanningen en stress zoals het individuele EK in 2022. Jammer genoeg, tijdens mijn wedstrijden in Oktober voelde ik mij erg benauwd waardoor ik geheel stopte met het spelen van wedstrijden. Na die tijd focuste ik mij om mijn gevoel te behouden, en in conditie te blijven. Twee maanden voor de bevalling stopte ik in zijn geheel met tafeltennis en begon ik met zwangerschapsyoga en zwemmen voor verlichting.

De Eerste Maanden als Moeder

De eerste maanden als moeder waren geweldig maar ook zwaar. Het was een periode van een intieme bubbel met mijn dochter Zaya, wat cruciaal was voor de borstvoeding. Mijn partner nam verlof, waardoor we samen konden genieten van ons nieuwe gezinnetje. Na zes weken waren we beide klaar om weer actief te worden; hij ging terug naar werk en ik keek ernaar uit om zo snel mogelijk weer te tafeltennissen.

De eerste stap was een bezoek aan de bekkenbodemfysio. Daar werd een kleine verzakking vastgesteld, wat betekende dat ik niet direct terug kon naar mijn intensieve topsportprogramma. Herstel en versterking stonden voorop. Mijn herstelproces begon met postpartum gym, waar ik drie keer per week voor twee maanden intensief werkte aan mijn herstel. Deze periode was cruciaal om mijn lichaam weer op te bouwen en klaar te maken voor de eisen van topsport.

Na twee maanden postpartum gym, gaf mijn de bekkenbodemfysio het groene licht om weer te beginnen met tafeltennis. Eindelijk kon ik naar mijn gevoel echt opstarten om terug te keren naar mijn reguliere trainingsregime.

Mijn Doel

Het combineren van topsport met moederschap is er een van continue aanpassing, leren en groeien. Het heeft mij niet alleen uitgedaagd als atleet, maar ook verrijkt als persoon. Het pad is niet zonder hindernissen en jammer genoeg is er nog te weinig steun om met vertrouwen deze weg te kunnen belopen als topsporter. Ik hoop daarom door het delen van mijn ervaring, de noodzaak voor betere ondersteuning tijdens zwangerschappen in combinatie met topsport erkend wordt.

Momenteel ben ik weer volop aan het trainen en competitie aan het spelen bij mijn oude vertrouwde club in Berlijn. Ik heb ook een opstartbudget gekregen van NOC*NSF. Echter is dit budget niet genoeg en doordat ik nog steeds mijn A-status mis en veel van mijn spaargeld heb moeten gebruiken tijdens mijn zwangerschap, ben ik momenteel opzoek naar mensen en bedrijven die mij willen steunen om terug te keren in de topsport met als doel de Olympische Spelen in Parijs. Mocht je me willen helpen, kijk dan op mijn Gofundme of mail naar britteerland@hotmail.com