Bronzen medaille grote verrassing op EK

Het is Britt met het Nederlandse team gelukt om een medaille te winnen bij de Europese kampioenschappen tafeltennis voor landenteams. In Luxemburg wisten ze vrijdag in de kwartfinale te verrassen door Oostenrijk te verslaan. Daardoor was een medaille zeker. Duitsland, op voorhand de grote favoriet, bleek zondag in de halve finale maar iets sterker. “Het is gewoon bizar dat we een medaille hebben”, glundert Britt na afloop. “Wie me dat vooraf had gezegd, die had ik uitgelachen. Ik ben zelf heel erg tevreden.”

De overwinning tegen Oostenrijk, dat als derde geplaatst was, was absoluut een verrassing. Het werd een flinke strijd, waaraan een vijfde wedstrijd te pas moest komen. “Zelf verloor ik de eerste wedstrijd”, vertelt Britt. “Maar Jie won haar eerste wedstrijd daarvoor al en dus stonden we weer gelijk. Nadat Kim ook verloor wist Jie het weer recht te trekken door opnieuw te winnen.”

En toen was het dus aan Britt. “Ik moest het opnemen tegen Liu Jia. Zij staat 26e op de wereldranglijst en van haar verloor ik op de Olympische Spelen met 12-10 in de vijfde game. Nu had ik echt iets van; ik ga je pakken! Bij ieder punt. Dat is uiteindelijk gelukt en dat ook nog met drie tegen nul. Super dat ik zo de winst naar ons toetrok en ook revanche kon nemen op haar.”

Duitsland won van Polen en dus werd het buurland de volgende tegenstander van de Nederlandse vrouwen. Opnieuw waren Britt en haar teamgenotes daarbij dicht bij een verrassing. “We hadden het er op voorhand over om onze volgorde van spelen om te draaien, zodat ik eerst tegen Shan Xiaona zou spelen en Li Jie tegen Han Ying. Maar toen zei Jiao dat Jie sowieso haar beide wedstrijden moest winnen, wilden we een kans maken. En dan zou ik voor het extra punt moeten zorgen. Tegen Han Ying was ik sowieso al kansloos, zo was de verwachting, omdat zij verdedigt en op haar spelsysteem heb ik nog niet genoeg kunnen trainen.”

Focus op eigen wedstrijd
Een andere volgorde kwam er dus niet en Li Jie deed wat er gehoopt werd. Ze won haar eerste partij. “En mijn partij tegen Han Ying was er één die ik direct moest vergeten. Dat was het idee en dat heb ik dus ook gedaan. Kim won haar partij echter tegen de derde speelster van Duitsland, waarop we plots met 2-1 voorstonden. Jie kwam in haar partij ook nog met twee tegen nul in games voor, in een heel spannende partij. Ik dacht; Britt, focus je op je wedstrijd. En ondanks dat ik hoopte dat Jie het zou winnen, heb ik dat ook gedaan.”

‘Het was close’
Li Jie verloor alsnog, na een spannende wedstrijd, waarna Britt toch nog in actie moest komen. Wederom moest zij de beslissing gaan brengen. “Shan Xiaona begon de eerste twee games echt volop te knallen. Ik dacht wel, wat is dit. Maar ik kwam later op gang en wist een heel goede derde game te spelen. Helaas had zij wat meer geluk in het begin van de vierde game, maar ook daarin kwam ik terug. Toch won ze hem, hoewel het close was. Dat was wel ontzettend jammer. Wil ik in de toekomst beter worden, dan moet ik hier ook van leren, door bijvoorbeeld sneller mijn spel aan te passen op dit soort momenten.”

Uiteindelijk staat Nederland dus met een bronzen medaille. Die wordt zondag uitgereikt, nadat de finale gespeeld is. “Voor ons was het al knap dat we de poulefase doorkwamen en vervolgens ook nog Oostenrijk versloegen. Dat we het Duitsland ook nog zo moeilijk maakten is ook erg goed. Dat hadden mensen echt niet verwacht. En wij zelf ook niet!”