Bouwen aan team en hopen op goed EK

De Europese kampioenschappen voor teams staan voor de deur. Met mijn nieuwe website nog niet zo lang online, het idee om hier vaker wat van me te laten horen en een mooie periode achter de rug op weg naar die EK, leek het mij wel leuk om jullie in een blog wat te vertellen. Over wat ik de afgelopen periode heb gedaan, maar ook over wat we op dit moment met de nationale selectie op Papendal doen en over onze verwachtingen voor de EK.

Laat ik dan ook bij het begin beginnen. Ik ben vorige maand namelijk naar China geweest, als trainingsstage voor het komende seizoen. In Europa ligt het tafeltennis vaak op heel veel plekken stil of komen de vakanties niet overeen en in Azië blijven ze altijd door trainen. Ook heb je daar gewoon normaal gesproken altijd hartstikke goede sparring, waardoor je dus op een goed niveau en vaak kunt trainen. Het was de eerste keer dat Li Jiao als bondscoach mee was en dat was fijn. Het maakte het wat rustiger en je hebt dan ook iemand die wat meer kan helpen.

Het belangrijkste wat ik aan de trip heb overgehouden is dat Kim, Li Jie en ik steeds meer een team worden. Dat mede dankzij Jiao. Er wordt goed gecommuniceerd en iedereen kan lekker zichzelf zijn. Alles is gewoon goed, zolang we ons best doen. Dat houdt Jiao een beetje in de gaten. De één pusht ze wat meer en de ander geeft ze wat meer ruimte of remt ze juist af. Dat is wel grappig om te merken. En ik ben heel erg bezig om mijn forehand techniek aan te passen, omdat ik voorheen een schouderblessure heb gehad en dat bleef maar terugkomen, steeds wanneer ik ging tafeltennissen. Dat lag dus echt aan mijn techniek. Dus dat zijn we ook aan het oefenen en het is fijn als je daar dan een maand echt op kunt focussen. In de trainingen gaat het goed, maar in wedstrijden is het nog even wat moeilijker. Dat is even wennen.

Terug uit China heb ik meegedaan aan de Czech Open en op dat toernooi kijk ik tevreden terug. De eerste partij speelde ik echt slecht, maar won ik wel. Dat maakte me juist ook wel weer blij. Winnen, ondanks dat je slecht speelt. Daarna ging ik iedere wedstrijd beter spelen en ook nu, in de trainingsstages op Papendal, gaat het gewoon goed. Ik hoop dat het goed genoeg is voor de EK. Ik speel nog niet super goed, maar ik ben wel blij met hoe ik er nu voor sta aan het begin van het seizoen. Normaal ben ik echt wel iemand die in een seizoen moet groeien en als ik zie hoe ik dan nu al speel, ben ik zeker tevreden.

We zijn nu aan onze tweede trainingsweek op Papendal bezig. Vorige week hebben Kim en ik samen met Jiao getraind. Dat is meer één op één en heeft ook wat meer nut dan andere trainingen. Je bent dan de hele tijd aanwezig met een trainster, die je steeds helpt met wat je moet verbeteren en waar je mee bezig bent. Daar leer je echt heel veel van. Soms kan het ook teveel zijn, dus ik heb voor deze week gezegd; Jiao we hebben inderdaad al heel veel aangepast en ik heb heel veel geleerd. Nu ga ik heel veel vrij spelen en kijken hoe mijn spel ervoor staat en hoe ik in wedstrijden speel. Ik ga dus heel veel wedstrijd gerichte oefeningen spelen en heel veel wedstrijdjes spelen, zodat ik een goed wedstrijdritme heb voor de EK.

Hoe we er met de Europese kampioenschappen voor staan moeten we gaan zien. We hebben natuurlijk een nieuwe bondscoach en leren daar heel veel dingen van, maar we spelen wel gewoon goed. Ik denk dat het deze week vooral kijken is hoe goed we samen zijn en hoe we daar volgende week op kunnen anticiperen. Het algemene doel vanuit de bond en ook met het oog op een A-status is een medaille, maar dat zal wel heel lastig worden. In categorie één kan iedereen goed spelen. In onze teambespreking hebben we het er dan ook over gehad dat het er nu vooral om gaat dat we goed met elkaar omgaan, elkaar goed steunen en echt een team gaan vormen.

Er is ook best wat veranderd en nu is het zaak om te zien hoe dat uit gaat pakken. Doordat Jiao is gestopt hebben we allemaal een nieuwe positie gekregen. Daardoor is Jie nu de nummer één, ikzelf de nummer twee en Kim is erbij gekomen. Het is daarom ook eigenlijk wel iets te vroeg om daar een prestatiedoelstelling aan te koppelen. Het echte doel is natuurlijk straks Tokio. Op dit moment is het nog met name het team aftasten, als je dat zo kunt noemen. Daarbij is mijn persoonlijke doel voor de EK dat ik een goede rol kan spelen als positie twee. Dat vind ik deels spannend, maar ook zeker leuk, omdat ik nu wat meer wedstrijden heb en daardoor hopelijk ook betere wedstrijden. Ik hoop dat ik die rol goed kan vervullen.

Britt